Nemanja Pribak (©Starsport)
Nemanja Pribak (©Starsport)

Sumorna slika srpskog klupskog rukometa: Vojvodina odustala od Lige Evrope

Vreme čitanja: 2min | uto. 12.07.22. | 17:27

Novosađani odlučili da ne igraju kvalifikacije za "drugu evropsku ligu", već da se oprobaju u najslabIjem međunarodnom takmičenju - EHF kupu

Poslednjih nedelja svedoci smo naznaka boljih dana srpskog rukometa. Dve reprezentativne selekcije osvojile su bronzane medalje na Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu, dok se muška juniorska reprezentacija plasirala među osam najboljih na Starom kontinentu. Reprezentativni rukomet raste, klupski nastavlja da klizi u ambis.

Najjače klupsko takmičenje, Liga šampiona, godinama je već nemoguća misija za naše klubove. I ne samo to, ove sezone sigurno nećemo imati predstavnika ni u Ligi Evrope. Prošle godine, Vojvodina, šampion Srbije, igrala je prvu rundu kvalifikacija za drugorangirano takmičenje na tlu Starog kontinenta, ali je ispala već na startu. Nisu Novosađani imali ni sreću na žrebu jer su naleteli na švajcarski Kadeten, kasnije četvrtfinalistu ovog takmičenja.

Izabrane vesti

Srbija se nalazi na tek 26. mestu na listi EHF-a kada je muški klupski rukomet u pitanju. Ispred su “supersile” Finska, Turska, Grčka, Izrael… I s te pozicije, Srbija ima jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope, ali je devetostruki uzastopni šampion naše zemlje, Vojvodina, odlučio da se ne prijavi za ovo takmičenje već da se naredne sezone Lale takmiče u “trećoj evropskoj ligi”, EHF kupu, u kojem će biti i Partizan, Dinamo iz Pančeva i Radnički iz Kragujevca.

Vojvodina u narednu sezonu ulazi oslabljena, napustilo ju je 10 igrača, imaće manji budžet, pa su redovima novodsadskog tima procenili da veće šanse imaju u trećerangiranog takmičenju nego u Ligi Evrope u kojoj su direktan plasman osigurali branilac titule Benfika, Fuhse Berlin, Eks, Skjern, Ištad, Kadeten, Granoljers, Eurofarm Pelister, Balaton, Tatran Prešov, Motor Zaporožje i Valur.

Podsetimo, Benfika, senzacionalni osvajač ovog takmičenja prošle sezone, sa srpskim reprezentativcima Lazarom Kukićem i Petrom Đorđićem, stigla je do trofeja prošavši dva kruga kvalifikacija.

20.30: (1,30) Švedska M20 (9,00) Srbija M20 (4,40)

Vojvodina i Partizan kao šampion i vicešampion Srbije preskočiće prvu rundu najslabijeg takmičenje koja je na programu 10. i 11. septembra (revanši sedam dana kasnije), a već na startu sezone gledaćemo kragujevački Radnički i pančevački Dinamo.

Kod dama, Srbija stoji mnogo bolje, nalazi se na 16. mestu. Šampion Srbije, Železničar iz Inđije, igraće u prvoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, dok će našu zemlju u EHF kupu predstavljati Naisa i Jagodina.



tagovi

RK VojvodinaEHFEHF kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara